Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че във въоръжените сили е започнала

...
Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че във въоръжените сили е започнала
Коментари Харесай

Беларус обяви внезапна инспекция на тактически ядрени оръжия

Министерството на защитата на Беларус съобщи, че във въоръжените сили е почнала " неочаквана инспекция на транспортните средства " за преместване на нестратегически (тактически) ядрени оръжия. Александър Лукашенко е издал заповедта за осъществяване на инспекцията.

" Подразделението на оперативно-тактическия комплекс " Искандер " и ескадрилата самолети Су-25 са подготвени да изпълнят плануваните задания ", заяви министърът на защитата Виктор Хренин. Той добави, че ще се ревизира " целият набор от действия от планирането, подготовката и потреблението на удари с тактическо нуклеарно оръжие ".

Началникът на Генералния щаб на беларуските въоръжени сили Виктор Гулевич посочи, че по време на инспекцията " част от авиационните сили и средства са били преместени на различно летище ". След преместването на техническия личен състав се възнамерява да стартира " отработване на подготовката за потребление на нестратегическо нуклеарно оръжие ", гласят думите му.

Според държавния секретар на Съвета за сигурност на Беларус Александър Волфович ще се отработи и доставката на нуклеарни оръжия на транспортни средства. Той изясни решението за осъществяване на инспекцията с " военно-политическата обстановка, най-много към Беларус ", написа " Медуза ". Волфович разясни, че тази инспекция е " планувана на фона на дейностите, провеждани от сътрудниците от Руската федерация по потреблението на нестратегически нуклеарни оръжия, и синхронизирана с тях ".

На 6 май съветското Министерство на защитата разгласи, че от името на диктатора Владимир Путин е почнала подготовка за учения за " повишение на готовността на нестратегическите нуклеарни сили за осъществяване на бойни задания ". По време на ученията се възнамерява да се отработят въпросите за „ подготовката и потреблението на нестратегически нуклеарни оръжия “ за „ абсолютно гарантиране на териториалната целокупност “ и „ в отговор на провокативни изказвания и закани на обособени западни публични лица “ против Руската федерация.

По-късно прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков изясни, че Министерството на защитата е имало поради изказванията на френския президент Еманюел Макрон и „ английски представители “ за „ готовността и даже желанието да се изпратят въоръжени контингенти в Украйна, т.е. на процедура да се изложат бойците на НАТО пред съветските военни “.

През юни 2023 година Путин разгласи, че Русия е разположила нуклеарни оръжия в Беларус. Той твърди, че с дейностите си Москва не нарушава Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие, защото няма да съобщи тези оръжия на Минск, а единствено ги разполага (под собствен контрол) на беларуска територия. Наскоро Полша отвърна на тази провокация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР